I. Bal
11/22/2012 11:21:55 pm

Een bijzonder verhaal; in 1995 ben ik gaan wonen op de Amelandsdwinger, de kazerne, ik kocht er in dat jaar twee goudvissen. Ik had besloten dat de eerste 2 mensen die op bezoek zouden komen , ik de goudvissen naar zou vernoemen. De eerste die kwam was Lammert een vriend van me, de tweede die op bezoek kwam was mijn buurman,die me af en toe aforismen uit eigen werken kwam voordragen was Gys. Gys zwemt hier nog steeds rond en ik noem hem ook nog steeds zo, regelmatig komt zijn naamsvernoemer nog in mijn gedachten voorbij. Ik zal goed voor hem blijven zorgen .

Ian bal
leeuwarden

Reply
11/23/2012 08:37:15 pm

Wij hadden jarenlang, via de Afûk zijn bundels Dijkschaap, Einepykjes te koop op onze Nederlandse of Friese literaire avonden en bij onze artbooks exposities en ook via Gys en Willem hun aforisme kaarten-serie.

In het kielzog van Willem (we zijn collega kunstenaars in FRIA en zaten samen in het bestuur) las Gys hier ook voor uit zijn bundels en heeft hij hier een paar exposities bekeken. Die ontmoetingen waren fijn en geanimeerd, mede omdat hij daarbij - op de hem zo eigen wijze - over zijn bewogen leven vertelde.. Wij hebben destijds als i.m. spontaan een aantal van zijn aforismen en gedichten ten gehore gebracht en over onze ontmoetingen vertelt.

Gys zijn naam staat op www.gbv-artgallery (in de lijst schrijvers die hier voordroegen, zie literatuur).

Hartelijke groeten,
Gerhild en Andries

Reply
Kor Klaver
12/16/2012 07:06:15 pm

Hallo Janny, Tineke, Ype,

als oud docent/dekaan van Janny heb ik destijds nogal het een en ander mee mogen beleven uit de gesprekken die ik met Janny had
omtrent de omstandigheden thuis en met haar vader. Ik was dikwijls onder de indruk met hoeveel liefde en respect Janny over haar ouders en broer sprak, terwijl zij een belangrijke motor was in het gezin. Zij was begaan met pa Gys en bewonderde zijn werk. Ik heb zelfs een paar bundeltjes van Gys Miedema met aforismen in mijn bezit. Als ik zo het memoriam, de aforismen en gedichten lees, alhoewel ik het Fries niet beheers, kom ik diep onder de indruk van dit werk maar ook van de persoon Gys Miedema. En wat zie ik dan veel van zijn vermogen terug in zijn dochter Janny. Zelfs zijn gelaatsuitdrukking vind ik terug in Janny.
Janny, voor mij nog steeds een heel bijzondere oud leerling, waar ik met veel waardering aan terug denk. Maar na het lezen en bestuderen van deze site krijg ik ook bijzonder veel waardering voor haar vader Gys. Wat fantastisch en goed dat jullie deze site op hebben gezet en nog verder uitbreiden. Wat mooi om zo'n mooi mens op deze manier te eren.
Dat er door jullie site nog heel veel mensen mogen worden aangesproken door hem die nog spreekt nadat het spreken hem is ontnomen.
Hartelijke groet van Kor Klaver(oud CIBAP doc) te Zwolle

Reply
gooitzen woudstra
10/15/2014 02:55:29 am

Ik heb Gys mogen kennen als diegene die helemaal weg was van taal
We zaten samen bij het dichterscollectief fedde schurer te Joure,
ik vertelde Gys dat ik problemen had met een hoeveelheid losse zinnen waar ik maar geen gedicht van kon maken.
Hij was zeer verbaasd en blij dat dit aforismen/citaten bleken te zijn.
We bleken ook alle twee een vergelijkbaar aforisme te hebben geschreven
En wel het volgende: Hoe zwaar weegt het draaipunt van de waarheid?
Gys was zelf als gast op mijn huwelijk. Nu ik zijn verhaal lees op deze site begrijp ik pas eindelijk dat hij zei dat we meer dingen gemeen hadden dan ik zou denken.

Ik denk dat het volgende zowel op Gys als op mij van toepassing is;

Niets vermoeiender
Dan zoeken naar rust.

Gooitzen Woudstra

Reply
Theo Douma
3/22/2016 01:28:26 am

Wekelijks spraken wij elkaar .Meestal in de Koperen Tuin en nu .,na een afwezigheid van 16 jaar uit Leeuwarden , lees ik dat Gys niet meer leeft .Dat is meer dan jammer .Mens met een toegevoegde rijke rugzak kan zomaar "verdwijnen" alsof niemand hem meer kent .Blij dat er tenminste nog een website over hem is.

Reply
gooitzen
3/22/2016 10:47:34 am

ik lees hierboven van theo bouma de zin:met een toegevoegde rijke rugzak .met deze zin is niet alleen Gys beschreven .maar ik weet dat hij met deze zin leuke dingen kon doen. als je het niet erg vind theo dan jat ik dit van jou (zo niet reageer dan op ;dichtergooitzen@live.nl )

Reply
theo Douma
3/22/2016 12:23:29 pm

accoord Gooitzen

ReplyLeave a Reply.

    Foto    Laat gerust een reactie of opmerking achter.